Nieuw hoofdkantoor Nathan

Nathan, het bedrijf dat totaaloplossingen in duurzame klimaattechniek biedt, heeft een nieuw hoofdkantoor neergezet op Businesspark 7Poort in Zevenaar. Het nieuwe pand is een showcase geworden van de eigen technieken en is groter en energiezuiniger dan het eerste pand. Door het gebruik van betonkernactivering voor verwarming en verkoeling, ventilatie met warmteterugwinning en zonwerende triple beglazing is een energie-nul gebouw gerealiseerd.

Airdeck® maakt betonkernactivering mogelijk

De visie van Nathan komt tot uiting in het design van het gebouw. De nieuwste hightech infrastructuur voor klimaatbeheersing wordt toegepast. Namelijk in de vorm van leidingwerk voor betonkernactivering (bka) in combinatie met (bodem/water) warmtepompen, een WKO en eigen producten van Nathan. Het Airdeck vloersysteem van De Hoop Pekso maakt het mogelijk om bka-leidingen en -installaties te integreren in de betonvloer. Hierdoor kan uitwisseling van warmte en koeling plaatsvinden tussen de vloer, het plafond en de ruimte.

Intelligente temperatuurregeling

Alle infrastructuur voor klimaatbeheersing leidt naar een verticale schacht. Ondanks dat de verdieping uit één grote ruimte bestaat, is er in de infrastructuur rekening gehouden met individuele fijnregeling van de temperatuur. Als de ruimte in de toekomst opgedeeld wordt in verschillende werkplekken of gebruiksruimten, kan hier de temperatuur en luchtkwaliteit afzonderlijk aangestuurd worden. Deze aansturing kan in de ruimte zelf of digitaal op afstand (zelfs buiten het kantoorgebouw) geregeld worden.

Luchtiger en indrukwekkender

Met Airdeck wordt een open en transparante gebouwstructuur zonder opdeling gecreëerd. De ruimte wordt hierdoor luchtiger, mooier en indrukwekkender. De constructieve stabiliteit wordt bereikt door de unieke eigenschappen van de Airdeck vloer, in samenhang met de kolommen. De intelligente temperatuurregeling en de mogelijkheid om de open ruimte flexibel in te delen, faciliteren het door Nathan aangemoedigde Het Nieuwe Werken.

Lesruimtes voor theorie en praktijk

Nathan wil haar kennis van duurzame installaties en de integratie hiervan overdragen. De installatietechnische oplossingen - in relatie tot Airdeck - zijn toepasbaar in uiteenlopende nieuwe gebouwen. Het hoofdkantoor wordt dan ook een showcase van de eigen producten. Naast kantoorruimtes komen er lesruimtes voor theorie en praktijk over klimaattechniek.

Pure betonlook

Brandveiligheidseisen en de wens van de architect om een pure betonlook te behouden, speelden ook een belangrijke rol in de keuze voor het Airdeck vloersysteem. De sprinklerinstallatie wordt volledig geïntegreerd in de vloerconstructie. Hierdoor wordt de gewenste betonnen uitstraling gecreëerd, zonder storende elementen. Ook de ventilatiekanalen en de infrastructuur voor verlichting, wifi en sensoren worden geheel opgenomen in de Airdeck vloerconstructie. Zo biedt Airdeck niet alleen een slimme oplossing voor de integratie van technieken maar fungeert het ook als designplafond.

Airdeck® als ideale onderlegger

Kenmerkend voor de Airdeckvloer zijn de gerecyclede kunststof Airboxen. Deze Airboxen zijn in een vast stramien - in beide richtingen - van 300x300 mm gepositioneerd. De Airboxen of luchtkamers zorgen voor een besparing van bijna 30% op beton en staal, waardoor funderingen en ondersteunende constructies aanmerkelijk lichter worden.

De Airboxen vormen een ideaal werkplatform voor installateurs in de fase van uitvoering, maar het zogenaamde small grid is ook een ideaal werkplatform voor ontwerpers. Het vormt de ideale onderlegger en zorgt ervoor dat het in de architectuur bekende “function follows form” zijn langste tijd heeft gehad. Door de small grid - als vast raster - in de voorfase neer te leggen kan de structuur optimaal functioneren als infrastructuur voor technieken. Naast de sterke vormvrijheid door de vrije kolomstructuur zorgt Airdeck voor een optimaal kader voor de infrastructuur van technieken.

Volledig benutten van mogelijkheden Airdeck

Nathan en De Hoop Pekso vullen elkaar perfect aan. Het project voor Nathan is een mooi voorbeeld van het volledig benutten van alle mogelijkheden van Airdeck. Uiteindelijk draait het om werkplezier, gemak en schone oplossingen, zónder storende elementen die het design en gebruiksgemak teniet doen.

Project locatie

Projectgegevens

  • Projectnaam
  • Nieuw hoofdkantoor Nathan
  • Locatie
  • Zevenaar
  • Afnemer
  • KlaassenGroep B.V.
  • Opleverdatum
  • 2017

Gebruikte producten

Doelgroepen

Informatie aanvragen