Joint Research Center Zeeland

Begin 2018 werden de handtekeningen gezet onder de intentieovereenkomst voor het Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Het JRCZ is een gezamenlijk onderzoekslaboratorium voor studenten, onderzoekers, bedrijven en de overheid. Het nieuwe instituut wordt gehuisvest naast de huidige HZ-locatie aan Het Groene Woud in Middelburg.

In opdracht van Bouwbedrijf Schrijver B.V. uit ’s-Gravenpolder heeft De Hoop Pekso hier verschillende vloeronderdelen geleverd. Voor de begane grondvloer is 1.056 m² geïsoleerde kanaalplaatvloeren gebruikt. Onze kanaalplaatvloer is een vrijdragend vloersysteem, waarbij de vloerelementen in de lengterichting zijn voorzien van ronde holle kanalen waardoor deze vloer een relatief laag eigen gewicht heeft. De kanaalplaatvloer wordt in voorgespannen gewapende uitvoering geleverd.

Lichtgewicht verdiepingsvloeren

Voor verdieping 1 t/m 4 hebben we ruim 4.085 m² Airdeckvloer geleverd. Airdeck® is een unieke lichtgewicht verdiepingsvloer. De Airdeckvloer is een traditioneel gewapende vloer waarop kunststof Airboxen zijn aangebracht. De Airboxen worden door een robot in een raster van 300x300 mm op de breedplaten geplaatst en exact op hoogte ingetrild. Deze Airboxen zorgen voor een aanzienlijke besparing in de hoeveelheid te storten betonmortel op de bouw. Op de vloer alleen kan 25 à 30% beton en staal bespaard worden. Daardoor kunnen ondersteuningsconstructies en funderingen lichter worden uitgevoerd. Deze gewichtsbeparende vloer, gestort met traditioneel grindbeton, biedt meer ontwerpvrijheid. Kolommen die in de weg staan of balken die een hoogte beperking geven horen hierdoor tot een verleden.

Boost voor Zeeland

De bouw van het onderzoeksinstituut is in februari 2021 begonnen. Als alles volgens schema blijft verlopen opent het onderzoekslaboratorium volgend schooljaar (september 2022) de deuren. Vanaf dat moment werken studenten, docenten en onderzoekers van Scalda, HZ en UCR in het JRCZ samen aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van water, voedsel, energie en de biobased economy. Het zijn onderwerpen die relevant zijn voor deltagebieden zoals Zeeland. Het JRCZ is onderdeel van Campus Zeeland en moet het hoger en wetenschappelijk onderwijs in Zeeland een impuls geven. Hierdoor versterkt het innovatieve vermogen van de provincie. Bovendien maakt het Zeeland aantrekkelijker voor studenten en kennisprofessionals.

Open en transparant

Het vier lagen tellende gebouw biedt onderdak aan een engineering-, een chemie- en een datalab. Een ecologielab is ook voorzien. De labs zijn voorzien van state of the art apparatuur. In de zogenaamde makerspaces - grote, open ruimten op elke laag - wordt door de gebruikers samen gewerkt aan de opdrachten uit de praktijk. Hier kunnen ze elkaar inspireren, ondersteunen en van elkaar leren. In het gebouw is veel glas verwerkt waardoor het een open, transparant karakter krijgt. Aan de buitenkant bevindt zich een spiraalvormige trap naar het groene dakterras.

Project locatie

Projectgegevens

  • Projectnaam
  • Joint Research Center Zeeland
  • Locatie
  • Middelburg
  • Afnemer
  • Bouwbedrijf Schrijver B.V.
  • Opleverdatum
  • 2022

Gebruikte producten

Doelgroepen

Informatie aanvragen