Bedrijfsverzamelgebouw Blaricum

Aan de Binnendelta in Blaricum verrijst een bedrijfsverzamelgebouw bestaande uit acht verschillende units. De units worden goed gefundeerd, met als resultaat dat er zo’n 200 strekkende meter aan Superkist is verwerkt.

Het project wordt uitgevoerd door aannemer VVS Bouw. Directeur Martijn van Schoonhoven is op de Superkist geattendeerd door Altena Groep. De keuze voor de Superkist was daarna vanzelfsprekend. “In de bouw is de beschikbaarheid van goede mensen nu de grote bottleneck. Logisch dus dat we innovaties die het aantal manuren voor een project aanzienlijk naar beneden kunnen brengen, toejuichen. De traditionele houten funderingskisten leverden een kwalitatief prima fundering, maar de methode kostte gewoon veel tijd. Er waren meerdere mensen voor nodig om alles in elkaar te zetten met schoren en kransen. En als het beton eenmaal was gehard, dan moest al dat werk in omgekeerde volgorde weer opnieuw gedaan worden.”

Bekijk 

Handige accessoires

Het werkt heel eenvoudig. Nadat de korfwapening is aangebracht, worden de zijwanden van de U-vormige Superkist aan de bovenzijde met elkaar verbonden via een kunststof stang die Trekpen wordt genoemd. De Trekpennen voorkomen dat de wanden van EPS gaan wijken wanneer het beton wordt gestort. “Simpel maar heel effectief”, vindt Van Schoonhoven.

Een ander belangrijk pluspunt van de Superkist zijn volgens hem de handige accessoires die erbij geleverd worden. “Elk bouwproject is toch weer anders en dus is elke fundering anders. Je hebt te maken met T-splitsingen, hoeken, doorvoeren, noem maar op. De Superkist kent daarom enkele extra hulpmiddelen zoals de Kunststof Trekstang en de Superbinder. Van Schoonhoven: “Deze Kunststof Trekstang gebruik je als extra versteviging op plaatsen waar je bijvoorbeeld een stukje van de EPS-kist hebt moeten wegzagen voor een wanddoorvoer of een sparing in de bodem van de kist ter plaatse van de gekopte heipaal.”

Het andere hulpmiddel, de Superbinder, is een flexibele kunststof strip met een verstelbare rozet. Hiermee kunnen de EPS-wanden worden verankerd aan de korfwapening. “Dat is handig bij de hoekstukken en de T-stukken”, meent Van Schoonhoven. Die accessoires zijn belangrijk, vindt hij. “Voor elk stukje van de fundering waarvan je je afvraagt of het wel stevig genoeg is, is er een hulpstuk waarmee je de zaak kunt verstevigen. Dat is vooral goed voor je gemoedsrust.”

Op volle kracht verder

Het blijkt allemaal meer dan voldoende. Nadat vier betonwagens hun lading hebben afgeleverd, ligt de fundering er keurig bij. De lucht is eruit getrild en de bovenkant is mooi glad afgestreken. “Eigenlijk zie je nu het grote voordeel van de Superkist”, zegt Van Schoonhoven. ‘Want de fundering is nu gewoon klaar. Met een traditionele bekisting had ik mensen moeten inplannen om alle panelen, schoren en kransen weer te verwijderen en schoon te maken. Dan ben je zo weer een flink aantal manuren verder. Dat is hier gelukkig overbodig. Het is nu een of twee dagen drogen en dan kunnen we alweer op volle kracht verder. Zo stroomlijnt de Superkist de workflow zonder concessies te doen aan kwaliteit. Dat is voor mij het soort innovatie waar je ook echt wat aan hebt.”

Project locatie

Projectgegevens

  • Projectnaam
  • Bedrijfsverzamelgebouw Blaricum
  • Locatie
  • Blaricum
  • Afnemer
  • Altena Groep

Gebruikte producten

Doelgroepen

Informatie aanvragen