Antes Zorgkliniek

Metselwerk kennen we tegenwoordig in alle soorten en maten. Wat de architect verzint, kan de metselaar maken. Daarbij is vaak wel wapening nodig om de hele constructie de vereiste stevigheid te geven. Het aanbrengen van die wapening is nu gelukkig een stuk eenvoudiger, dankzij Murfor® Compact, dé revolutionaire metselwerkwapening op rol.

De blauwe draad door elk metselwerk

“Kijk dit is de Murfor® Compact”, zegt metselaar Jeroen Quirijnen, terwijl hij moeiteloos een rol met maar liefst 30 meter metselwerkwapening optilt. “De rollen worden hier in dozen afgeleverd en wij kunnen ze gewoon onder de arm meenemen naar de werkplek.” Dat was wel eens anders, weet hij. “Voorheen had je rechte elementen van drie meter die veel lastiger te hanteren waren. Op een smalle steiger moest je dan toch altijd even kijken: hoe krijg ik ze daar en waar laat ik ze dan? Zo’n rolletje pak je makkelijk mee en kun je overal kwijt.”

Plaats van handeling is Poortugaal, waar Zorginstelling Antes opdracht gaf voor de bouw van een nieuwe faciliteit voor langdurige zorg. De BVR Groep is als aannemer verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Daarbij komt niet alleen veel, maar ook zeer gevarieerd metselwerk kijken, denk bijvoorbeeld aan staand metselverband, speklagen en borstweringen. Ook worden er diverse typen baksteen gebruikt met verschillende eigenschappen als het gaat om vochtopname en stevigheid. Metselwerkwapening loopt dan ook als een rode, of in dit geval blauwe, draad door het hele project.

Forse besparing

De metselwerkwapening bestaat uit dertien evenwijdige oersterke staaldraden, die bij elkaar gehouden worden met een verweven koord van glasvezel. De constructieve draden hebben een uitzonderlijk hoge treksterkte. Ondanks hun lichte gewicht zorgen ze daarmee toch voor een belangrijke versterking van de constructie. Rolf Kramer is accountmanager bij Bekaert. “We hebben dit product vooral ontwikkeld met het oog op een betere hanteerbaarheid voor de metselaar. Je kunt het gemakkelijk vervoeren en naar de werkplek brengen.” Daarnaast zorgt Murfor® Compact volgens Kramer ook voor een forse besparing op materiaal. “De losse wapeningselementen van drie meter leveren relatief veel knip- en overlapverlies op. Murfor® Compact daarentegen snij je precies op maat, waarbij je alleen aan het einde van de 30 meter lange rol mogelijk een reststuk overhoudt. Bij een project als dit, waarbij zo’n drie kilometer aan metselwapening wordt gebruikt, kan zo’n besparing aardig aantikken”, vertelt Kramer.

Geen opkrulling

Voor Jeroen Quirijnen is echter vooral het verwerkingsgemak belangrijk. Zo is het voor hem prettig dat Murfor® Compact gemakkelijk op maat te maken is. “Je snijdt de stukken eraf met een eenvoudige kniptang, zonder te hoeven zagen of wat dan ook. Het is bijna alsof je een stuk karton afknipt.” Opgerold metaal heeft vaak als nadeel dat het gaat krullen als er een stuk wordt afgeknipt. Het metaal onthoudt namelijk zijn oorspronkelijke vorm en wil daarnaar terug. Dat zou in dit geval natuurlijk lastig zijn wanneer het wordt neergelegd op een horizontaal gemetseld vlak. Volgens Quirijnen is dat hier niet aan de orde. “Murfor® Compact krult nauwelijks en dat is heel prettig tijdens het werken. Je knipt de wapening af en legt hem op de steenlaag. Vervolgens wil je kunnen bukken om het cement door te roeren en op je troffel te doen, zonder dat je steeds met één hand de wapening op zijn plaats moet houden. Nou, met dit product kan dat dus. Anders is het voor een metselaar eigenlijk niet werkbaar.”

Een variant voor binnen- en buitengevelmetselwerk

Murfor® Compact is er in twee verschillende varianten, die worden aangeduid met de letter ‘I’ of ‘E’ achter de naam. ‘I’ staat daarbij voor interieur, legt Kramer uit. “Deze variant is speciaal geschikt voor metselwerk dat na voltooiing in een droge omgeving staat. Je moet dan denken aan betonblokken en keramische binnenmuurstenen.” Staat er een ‘E’ achter Murfor® Compact dan betreft het de wapening die geschikt is voor het ‘Exterieur’. “Het buitenmetselwerk dus”, verduidelijkt Kramer. “Metselwerk dat straks onder vochtige omstandigheden een strakke, duurzame gevel vormt.” 

Project locatie

Projectgegevens

  • Projectnaam
  • Antes Zorgkliniek
  • Locatie
  • Poortugaal
  • Afnemer
  • Raab Karcher Roosendaal

Gebruikte producten

Doelgroepen

Informatie aanvragen