Bijzondere heuvelwoning te Stegeren

Projectgegevens

Projectnaam:
Bijzondere heuvelwoning te Stegeren
Locatie:
Stegeren
Afnemer:
Bouwcenter Concordia Dedemsvaart
Opleverdatum:
2015

In de gemeente Ommen-Hardenberg wordt een bijzondere heuvelwoning gerealiseerd. Toepassing van de EPS Standaardkist met staalvezelbeton zorgt ervoor dat er geen wapeningskorven en heipalen aan te pas komen.

 

Revolutionair funderingssysteem

Samenwerking tussen De Hoop Pekso en Bekaert heeft tot een nieuw funderingssysteem geleid. De toepassing van de revolutionaire Dramix® 5D staalvezel in de innovatieve drukvaste EPS Standaardkist en de Vorstrandbekisting zorgt ervoor dat deze toegepast kan worden zonder heipalen en zonder wapeningskorven. De funderingsbekisting is standaard verkrijgbaar in persing EPS 100 en optioneel in de persingen EPS 200 en EPS 300.

 

Bijzondere heuvelwoning

In Stegeren, gemeente Ommen-Hardenberg, is M2 Bouw dit voorjaar gestart met de bouw van een bijzondere heuvelwoning. Het gebouw wordt voorzien van een grasdak, dakranden van zink en driedubbel isolatieglas. De woning is zeer energiezuinig.

 

Voor de onderbouw is gebruik gemaakt van de EPS Standaardkist in een hogere druksterkte (EPS 200) voorzien van Dramix® 5D staalvezelbeton. Dramix® 5D maakte het mogelijk deze innovatieve EPS kisten af te storten zonder traditionele wapeningskorven. Ook de op zand gestorte vloer werd gemaakt met het gelijknamige staalvezelbeton.

 

Dit is het eerste project waarin permanent dragende EPS-Standaardkist gecombineerd wordt met staalvezelbeton, dus een echte primeur! De betrokken hoofdconstructeur is STEP Engineering BV uit Emmen.

 

Geen heipalen

Rick van der Most van M2 Bouw is zeer tevreden over de verwerking van deze EPS funderingsbekisting, voorzien van Dramix® 5D staalvezelbeton. “Heipalen waren ongewenst vanwege de slechte toegankelijkheid van de bouwplaats. Na verbetering van de grond was de juiste drukvastheid bereikt en kon er gewerkt worden met drukvaste EPS funderingsbekisting van De Hoop Pekso als vorstrandfundering, gecombineerd met een op zand gestorte betonvloer. Wat betreft verwerking en kosten pakte het allemaal heel gunstig uit”.

 

Voordelen

De voordelen van Dramix® 5D staalvezelbeton met de EPS Standaardkist en de Vorstrandbekisting van De Hoop Pekso nog even op een rij:

  • wapening zit direct in het beton
  • geen in de weg zittende korven bij doorvoeren en ankers
  • ook als ongelijkbenig EPS Vorstrandbekisting leverbaar
  • gemakkelijk wapenen van gebogen funderingen
  • snel en eenvoudig werken met dragende U-vormige bekisting
  • spreidende en isolerende eigenschappen van EPS
  • Arbo-vriendelijke bekisting en wapening samen